~Evighetsplante~

Vandrejøder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi:

Vandrejøder er et norsk navn på potteplanter i slekten Tradescantia i dagblomstfamilien. De er slyngplanter som sjelden blomstrer, men heller formerer seg ved hjelp av avleggere. Den er svært lett å formere, for alt man trenger å gjøre er å sette en bit av planten i fuktig jord. Vanligst er arteneTradescantia fluminensis og Tradescantia zebrina. Førstnevnte er en alvorlig ugressplante i subtropiske strøk, særlig i Australia. Navnet har planten fått fordi folk har gitt hverandre avleggere, og på den måten "vandret" fra hus til hus.

 

--------------

 

Jeg fikk min plante av mamma, som hadde flere avleggere enn hun trengte for ett par år siden. Den er veldig enkel å ha med å gjøre, trenger ikke mye stell egentlig, bare litt vann og kanskje litt næring i ny og ne. Jeg har aldri sett den henge med "hodet" pga vannmangel, mens hvis den får godt stell vokser den seg stor og fin. I mange tilfeller for stor og ikke lenger så fin... 

 

 

Her ser du hva jeg mener. Den vokser liksom ut av potta og videre bortover. I sommer har den til og med blomstret, små, lodne blomster. De var skikkelig søte, selv om jeg kjenner denne planten først og fremst som grønnplante.  Men uansett, med eller uten blomster, så var den nå blitt altfor stor for potta. Derfor fant jeg ut at det beste var å "starte på nytt". 

   Så nå har jeg klippet av noen av toppene, og satt de i nye potter med jord, og med en brødpose tredd over. Posen er det ett lite hull i toppen på, slik at planta skal få luft. Og når toppene har fått røtter, om ei uke eller to, tar jeg av posen. Da klarer de seg på egen hånd. 

 

 

Jeg klipte seks topper av morplanta, og satte tre og tre sammen. Egentlig trenger jeg vel bare en plante, men kan være greit å ha en å gi bort og. Man vet aldri ;)  Det finnes Vandrejøder i mange ulike farger og former på bladene, jeg har også hatt med lilla og sølvaktig, og vet at det finnes andre utgaver av denne, men striper i mørkere grønt i stedet for hvitt, og sikkert mange andre utgaver og. Jeg synes i alle fall denne med hvite striper i er veldig fin. 

 

♥ Diddi ♥

Én kommentar

gunnis89

12.sep.2011 kl.08:15

Veldig fin plante ja! Er mange fine grønnplanter, må itte nødvendigvis ha masse fargerike blomster for å vær flotte! :)

Skriv en ny kommentar

hits